آشنایی با انواع مختلف ارده کنجد
کلمه ارده (فارسی) یا طحینه (عربی) خوراکی است که از دانه های کنجد_تفت_داده و کوبیده_شده بدست می آید. در حقیقت ارده کنجد یک مایع یکدست و صاف است که در روغن خود غوطه ور است. ارده کنجد همانند دانه های کنجد، طبعی گرم و تر دارد و از این رو برای افراد سرد مزاج به خصوص افرادی با مزاج سرد و خشک (سوداوی) بسیار مفید است. اما ارده کنجد انواع مختلفی دارد که خیلی از افراد از آن بی اطلاع هستند.
برای آشنایی با انواع مختلف ارده کنجد و خواص هر کدام از آن ها، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
ارده کنجد در خوراکی هایی همچون حلوا شکری، حلوا ارده، ارده شکلاتی، کرم کنجد، حمص، بابا غنوج در بسیاری از کشور ها از جمله لبنان، ارمنستان، یونان، ترکیه، عراق، ایران و … استفاده می شود. ارده کنجد طعمی شبیه به کنجد دارد اما کمی به تلخی میل می کند. در کل خود ارده کنجد به تنهایی یک ماده غذایی کامل برای هر وعده غذایی به ویژه صبحانه است اما ارده کنجد را می توان به شیوه های مختلفی مصرف نمود؛ میتوان آن را به صورت خالص و بدون هیچگونه افزودنی با نان مصرف کرد یا آن دسته از اشخاصی که طعم تلخ ارده کنجد را دوست ندارند می توانند آن را با خوراکی های شیرین از جمله عسل، انواع شیره ها، خرما و مواردی از این قبیل ترکیب و سپس میل کرد. میزان این ترکیب ها بسته به ذائقه افراد متفاوت است.
روش تولید :
ارده کنجد در واقع همان دانه های کنجد تفت داده شده، کوبیده شده و ساییده شده می باشد. روش تهیه آن به روش کامل طبیعی است و در روند تولید سنتی آن از دستگاه آسیاب استفاده می شود. این دستگاه از دو تیکه سنگ تشکیل می گردد. سنگ زیرین ثابت است اما سنگ بالایی با حرکت چرخشی خود سبب کوبیده شدن دانه های کنجد و تولید ارده کنجد می شود.
در بهترین حالت فرآیند تولید ارده، ماده اصلی و تنها ماده تشکیل دهنده آن دانه کنجد است. ارده در این روش فاقد هر گونه افزودنی شیمیایی و غیرشیمیایی است؛ به عبارتی صد درصد طبیعی تولید می شود.
خواص ارده کنجد:
ارده کنجد، ارزش غذایی بالایی دارد و منبع روی، فسفر، آهن، کلسیم، سدیم، منیزیم، پتاسیم، منگنز و مواردی از این دسته، الاخصوص ویتامین B1 می باشد.
به طوری که در هر 100 گرم ارده کنجد، به تقریب 220 میلی گرم ویتامین B1 وجود دارد.
همچنین ارده کنجد دارای مقادیر بالایی آنتی اکسیدان است و تمامی این موارد باعث می شود تا ارده کنجد به عنوان یک خوراکی خوب و مفید و با ارزش غذایی بالا به شمار بیاید.
تقویت حافظه:
همانطور که گفتیم، ارده کنجد از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. فسفر موجود در ارده کنجد به رشد مغز کمک می کند و باعث تقویت حافظه می گردد.
استحکام استخوان ها:
ارده کنجد منبع خوبی از کلسیم است. کلسیم موجود در این ارده باعث استحکام و سلامت استخوان ها و دندان ها می شود.
پیشگیری از سرطان:
ارده کنجد منبع آنتی اکسیدان ها است به همین دلیل است که ارده کنجد و خوراکی هایی که در ترکیب آن از این ارده استفاده گشته است دارای خواص پیگیری از سرطان هستند.
خوراکی ای پر خاصیت برای فرزند دلبندتان:
فسفر موجود در ارده کنجد که باعث تقویت حافظه می شود و کلسیم که باعث استحکام استخوان ها و دندان ها می شود و انرژی موجود در این خوراکی، همه و همه سبب می گردد تا ارده کنجد یکی از بهترین خوراکی ها برای کودکان باشد. شما می توانید ارده کنجد را روی خرما ریخته و سپس به فرزندتان دهید تا میل کند.
ارده انواع مختلفی دارد:
به طور خلاصه، در کل 3 نوع ارده کنجد داریم. ارده خام یا همان ارده سفید، ارده برشته و ارده سبوس دار.
قبل از آشنایی با انواع مختلف ارده باید توجه داشته باشید که بهترین نوع کنجد از نظر ارزش غذایی، کنجد های ایرانی و افغانستانی می باشند؛ به همین دلیل بهتر است تا در وهله اول ارده به روش سنتی تولید شده باشد. همچنین برای بهره مندی از خواص بیشتر ارده کنجد، پیشنهاد می شود تا ارده کنجد ایرانی تهیه کنید.
نوع اول: ارده خام یا ارده سفید
ارده سفید فراوردهای است که از آسیاب کردن دانه کنجد پس از طی مراحل، شستشو و خشک کردن دانه کنجد به دست میآید. این ارده، به ارده یزدی نیز معروف است.
همانطور که اشاره شد ارده خام نسبت به نمونه های دیگر دارای رنگ روشن است. این ارده در محصولات کنجدی مانند حلوا ارده، ارده شکلاتی و کرم کنجد مورد استفاده قرار می گیرد.
نوع دوم: ارده برشته
این نمونه بیشتر در مناطق جنوبی کشور رایج است. در فرآیند تولید، کنجد ها را بعد از پوستگیری، وارد تنور کرده و تفت می دهند تا کنجد ها برشته و ترد شوند. کنجد های بو داده را وارد سنگ آسیاب می کنند و ارده کنجد برشته تهیه می شود.
البته که میزان تفت دادن کنجد در انواع ارده برشته متفاوت می باشد و بستگی به ذائقه و سلیقه شما دارد. ارده برشته نسبت به ارده خام دارای رنگ تیره تری دارد و متمایل به نارنجی می باشد. این ارده نیز مانند ارده خام در محصولات کنجدی بسیاری کاربردی است.
نوع سوم: ارده سبوس دار
از کنجد خام با پوست تولید می شود. از زمان های قدیم، ارده از کنجد بدون پوست تهیه می شود. به همین علت ارده سبوس دار نیز سبک جدیدی در صنعت تولید ارده به شمار می آید. ارده سبوس دار نسبت به دیگر نمونه ها مقداری مزه تلخ تری دارد و به گفته مصرف کنندگان، این ارده نسبت به دیگر ارده ها، اندکی سنگین تر است.
- مقایسه ارده ها از نظر ارزش غذایی و طعم
از ارزش غذایی و فواید ارده هر چه بگوییم، کم است.
برای مزه و طعم باید توجه داشته باشید که ارده کنجد جدای از هر نمونه ای که باشد دارای مزه تلخی است که در نمونه های متفاوت، این تلخی کم و زیاد می باشد.
در بین سه نمونه ارده که گفتیم ارده سبوس دار نسبت به نمونه های دیگر دارای مزه تلخی بیشتری است.
از نظر ارزش غذایی نیز ارده کنجد سبوس دار، به علت با پوست بودن نسبت به بقیه خواص بیشتری داشته باشد اما از طرفی به علت فیبر های موجود در پوست کنجد مقداری دیر هضم تر است.
در مقایسه ارده برشته با ارده خام از نظر ارزش غذایی تفاوت چشم گیری وجود ندارد.
موضوعی که حائز اهمیت است نحوه تولید ارده می باشد که باید فاقد هر گونه مواد افزودنی باشد و به روش سنتی تولید شود.
برخی بر این باورند که ارده خام به سبب خامی دانه از خواص بیشتری برخوردار است .
برخی دیگر باور دارند که خواص کنجد زمانی که یک مرحله تفت داده می شود، بیشتر خواهد شد.
در حقیقت این دو نمونه از نظر ارزش غذایی و خواص تفاوتی با یکدیگر ندارند و انتخاب بین این آنها به سلیقه و ذائقه شما می باشد.
سپاس از همراهی شما بزرگواران.
لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سلام . کیفیت محصولات عالی است