موثرترین روش درمان زخم بستر
زخم بستر یک نوع بیماری است که بسیار دردناک بوده و باید در اسرع وقت درمان شود. اگر بر پوست به طور طولانی فشار ممتد باشد ضایعه ای در پوست و بافت های زیر پوستی ایجاد می شود که به آن زخم بستر می گویند.
این ضایعه در نقاطی که پوست روی یک برجستگی استخوانی قرار گرفته و در بین پوست و برجستگی، عضله ای وجود ندارد مانند: شانه، ستون فقرات، استخوان ران، باسن، شکاف باسن، قوزک پا و پاشنه پا ایجاد می شود.
فرادی که مدت زمان طولانی را در یک موقعیت فیزیکی می گذرانند و هیچ گونه تحرکی ندارند دچار زخم بستر می شوند. یک سری از این افراد ممکن است توانایی جابجایی نداشته باشند مانند: افرادی که بنا به دلایلی فلج می باشند، افراد سالخورده و … که در این افراد زخم بستر به سرعت پدید می آید.
البته در بعضی مواقع که آسیب وارد گردیده به پوست شدید است ماهیچه ها، استخوان ها و تاندون ها قابل مشاهده می باشد.
علل زخم بستر چیست؟
زمانی که مویرگهای تغذیه کننده پوست به علت فشرده شدن مکرر پوست بین برجستگی استخوانی زیرین از یک طرف و سطح بستر از طرف دیگر، مسدود شوند زخم بستر پدید می آید.
این مویرگها تا زمانی که فشار ادامه داشته باشد بسته می مانند، اگر هنگام خواب جابجایی داشته باشیم محل هایی از پوست که تحت فشار قرار می گیرند تغییر می کنند و به قسمت های زیر پوست بدن خون می رسد. اما در یک فرد بیمار این عمل اتفاق نمی افتد.
اگر در مراقبت از یک بیمار پرستاران، بیمار را به روی بستر یا ملحفه بکشد این کشیده شدن پوست بخصوص اگر پوست کمی هم مرطوب باشد موجب اصطکاک زیاد بین پوست و سطح زیرین میگردد و به پوست آسیب میزند و می تواند در تسریع به وجود آمدن زخم بستر نقش داشته باشد.
در بعضی مواقع نیروهایی در دو جهت مختلف به استخوان و پوست وارد می گردد و موجب آسیب رسانی می شوند. به عنوان مثال بیماری که در روی تخت خوابیده اگر زیر سر بیمار بالاتر از حد معمول باشد
بیمار به سمت پایین تخت سر میخورد که پوست زیر باسن به علت اصطکاک با ملحفه ثابت مانده ولی استخوان خارجی و دنبالچه به علت وزن بیمار به سمت پایین تخت حرکت میکنند.
پس دلایل ایجاد زخم بستر:
-
- – خوابیدن طولانی مدت در بستر بدون تحرک
– نشستن طولانی مدت، بدون جابه جا کردن وزن بدن
– عدم وجود لایه مناسب در بستر (انواع تشک های مواج) برای حفاظت از قسمت های استخوانی بدن
علایم عفونت زخم های فشاری :
-
- – خروج چرک از زخم
– بوی نامطبوع زخم
– احساس درد،گرما و افزایش قرمزی در پوست اطراف زخم
– تب
چگونه متوجه زخم بستر شویم؟
زمانی که زخم بستر بخواهد تشکیل شود پوست گرم تر از حالت معمول حس می شود و گاهی با خارش همراه است، در ابتدا یک زخم فرورفته قرمز رنگ به وجود می آید که گاهی اوقات با تاول همراه است، اگر که درمان نشود به دلیل آسیب بافتی در زیر پوست ظاهری مانند دهانه به وجود آمده و زخم گود می شود سپس چربی زیر پوست نمایان می شود.
چه افرادی در خط ابتلا به این بیماری هستند؟
- کسانی که بدون کمک دیگران قادر به حرکت و تغییر وضعیت بدنشان نیستند
- آنهایی که در حال کما به سر می برند.
- افرادی که رژیم غذایی متعادلی ندارند.
- افرادی که به واسطه مصرف داروهای خاص بیهوشی، هوشیاری ذهنی کمتری دارند.
- اشخاصی که به طور کلی وضعیت سلامتیشان مناسب نیست .
- افراد ضایعه نخاعی و یا مبتلا به MS
زخم بستر درجه بندی دارد که به معرفی آنها می پردازیم:
نوع زخم بستر درجه یک:
در حالت درجه اول، زمانی که بر روی ناحیه فشار وراد شود و اگر طولانی مدت باشد دچار ضایعه می شود، آن قسمت قرمز یا رنگ روشن شده و بعد از برداشته شدن فشار طی 30 دقیقه محو می شود.
و زخم بستر درجه دو:
در درجه دوم، به دلیل اینکه اپیدرم (بالاترین لایه پوست) آسیب دیده و شکاف کم عمقی ایجاد میگردد ممکن است درم (لایه دوم) هم آسیب ببیند. حتی گاهی اوقات با ترشحات یا نشست مایعات همراه است.
کدام روش برای درمان زخم بستر مناسب است؟
زخم بستر بیماری است که درد غیر قابل تحملی دارد و اگر به موقع درمان نشود عفونت کرده و به شدت خطرناک است. می توان با پیشگیری، به این بیماری مبتلا نشد. منظور از پیشگیری مصرف داروی خاصی نیست. فقط کافیست در هنگام استراحت و خواب تکان بخورید و به یک سمت تکیه ندهید که آن قسمت مجبور به تحمل کردن وزنتان نشود.
اگر در شرایط خاصی قرار گرفتید که قادر به تکان خوردن نباشید و مدت تکیه دادن به بدن زیاد شد آن قسمت دچار زخم بستر می شود که باید فورا درمان شود. راه های زیادی برای درمان زخم بستر وجود دارد که راحت ترین و مفید ترین راه، استفاده از روغن شترمرغ است.
به علت خاص و طبیعی بودن تاثیر فوق العاده ای در درمان دارد. زیرا هم فاقد مواد شیمیایی و نگهدارنده است و هم اسید های چربی دارد که سریع جذب پوست می شود و مدت درمان را تسریع می بخشد.
روغن شترمرغ
روغن شترمرغ حاوی اسید های چرب ضروری نظیر امگا ۳، ۶، ۹ و نیز برخی ویتامینهااست . (نظیر ویتامین (A و اسید های آمینه است که در حفظ سلامت و طراوت پوست بدن انسان تاثیر به سزایی دارد.
این روغن بی نظیر به علت ریز مولکول بودن با سرعت فوق العاده ای پخش و از طریق منافذ پوست کاملا جذب می شوند. ویتامین A باعث کاهش التهابات و خشکی پوست میشود و به همین دلیل وجود آن در کنار مابقی خواص ها تأثیر زیادی در درمان دارد.
نحوه استفاده از روغن شتر مرغ به شرح زیر می باشد:
روزانه محل را شستشو و ضد عفونی (مثلا با بتادین) کنید سپس با استفاده از روغن چرب کرده و با گاز استریل محل را ببندید.