معرفی روغن های گیاهی با خاصیت ضد سرطانی
برخی روغن های گیاهی با خاصیت ضدسرطانی می توانند از بدنمان در برابر ده ها بیماری مراقبت کنند و مانع ایجاد سرطان شوند از این رو توصیه متخصصان تغذیه استفاده از این روغن هاست. تقریباً در تمامی غذاهای مصرفی جامعه روغن به کار میرود پس توجه و شناخت نوع روغن سالم برای حفظ سلامتی از ضروریات است. قبل از توضیح نحوه عمل روغن ها قصد داریم شما را با مفاهیم اولیه سرطان و آسیب ها و تاثیرات متعدد آن آشنا کنیم.
تعریف سرطان:
واژه سرطان به خانواده بزرگی از بیماریها اطلاق میشود که شامل رشد غیر طبیعی سلولهاست و این سلولها این قابلیت را دارند که به سایر نقاط بدن گسترش یابند و به آن حمله کنند.
این بیماری در هر قسمت از بدن مانند خون، پوست، سیستم گوارش، سیستم ادراری تناسلی، استخوان، ماهیچه، چشم و … ممکن است آغاز شود و در مراحل پیشرفته به سایر نواحی بدن گسترش یابد. بسته به این که توده تشکیل شده در کدام بخش از بدن باشد، علائم ظاهر شده نیز متفاوت خواهد بود. عوامل مختلفی در ابتلا به سرطان نقش دارند، ازجمله عوامل ژنتیکی، تغذیه، مواد شیمیایی، پرتوها و …
تاثیر رژیم غذایی در پیشگیری از ابتلا به سرطان
برخی از مواد غذایی حاوی مواد پیشگیری کننده از انواع سرطان ها هستند. اجزاء اساسی رژیم غذایی در پیشگیری از سرطان ها عبارتند از:
1-آنتی اکسیدان ها:
آنتی اکسیدان ها که در منابع مختلفی از غذا ها یافت میشوند، می توانند در برابر سرطان ها اثر محافظتی داشته باشند.آنتی اکسیدان ها با کاهش رادیکال های آزاد در بدن ، در پیشگیری از انواع سرطان ها نقش مهمی دارند.
رادیکال های آزاد یک جزء شیمیایی بسیار فعال می باشند که حاوی یک یا تعدادی الکترون های جفت نشده هستند که به طور طبیعی در سیستم تنفسی و اکسیداسیون و سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارند. اما فعالیت بیش از حد ، یا مقادیر بیش از اندازه آنها میتواند به بدن آسیب برساند و بافت های مختلف بدن را تخریب نماید. آنتی اکسیدان ها به طور طبیعی از فعالیت بیش از حد آن جلوگیری میکنند.
مواد آنتی اکسیدانی شامل: سلنیم، کاروتنوئیدها، ویتامین C، ویتامین Eمی باشند که مانع از آسیب سلول ها و بافت ها می شوند و می توانند از بروز تغییرات سلول های بدخیم جلوگیری نمایند.
2- فیبرها:
رژیم غذایی غنی از فیبر در کاهش خطر سرطان ها به خصوص سرطان روده نقش دارد.
رژیم های گیاهی کم کالری، پرفیبر، غنی از حبوبات، غلات کامل، دانه های روغنی، سبزی ها و میوه ها، خطر بروز سرطان ها را کاهش می دهند. فیبرها، با افزایش سرعت انتقال مواد غذایی از روده بزرگ باعث می شوند، باکتری های روده فرصت کمتری برای تولید مواد سرطان زا از آن ها را داشته باشند، همچنین دیواره روده برای مدت طولانی در معرض مواد سرطان زا قرار نگیرند.
احتمال داده می شود که فیبر مواد غذایی، ترکیب شیمیایی مواد تولید شده توسط باکتری های روده را تغییر داده و خاصیت سرطان زایی آن ها را کاهش دهد. فیبرها ممکن است به عنوان ماده ضد سرطان زا با باقیمانده اسیدهای صفراوی که ممکن است در مقادیر زیاد سرطان زا باشند، ترکیب شده و اثر آن ها را خنثی نمایند. فیبرها ترکیباتی هستند که در دیواره سلول های گیاهان مثل سبزی ها، میوه ها، سبوس، دانه های روغنی، غلات کامل، حبوبات، مغزها یافت می شوند.
محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و رییس انجمن صنایع غذایی در گفتگویی با اشاره به خواص ضدسرطانی برخی از روغنها گفت: اکثر روغنهای گیاهی مانند روغن کنجد، زیتون و آفتابگردان خواص ضدسرطانی دارند.
وی در ادامه افزود: مواد آنتیاکسیدانی و فنولی موجود در این روغنها همان طور که در بالا اشاره شد باعث پیشگیری از سرطان های متعددی میشود.
این متخصص صنایع غذایی با اشاره به دو نوع از روغنهای گیاهی که از لحاظ خواص ذکر شده دارای کیفیت بالاتری هستند، گفت: روغن زیتون و روغن کنجد در صورتی که به صورت پرس سرد استخراج شده باشند دارای خواص ضدسرطانی بیشتر و تاثیرات قوی تری هستند.
نحوه اثر روغن های گیاهی:
1- روغن های گیاهی به خصوص روغن کنجد و ارده کنجد منبع سرشار از ویتامین E میباشند که خاصیت اکسید کننده دارند و باعت کاهش آسیب اکسیداتیو به ویژه در کبد میشوند و این اطمینان را میدهند که میتوانند عملکردهای سم زدایی خود را به طور مطلوب انجام دهند.
2- روغن کنجد حاوی یک ترکیب پیشگیری کننده به نام ” فیتات ” میباشد که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کند و اثرات رادیکال های آزاد را کاهش می دهد.
3- روغن های گیاهی گفته شده حاوی مقادیر زیادی اسید چرب غیر اشباع. اسید لینولئیک و تری گلیسیرید هستند. خواص ضد ویروسی اسید لینولئیک روغن کنجد به شدت میتواند بر عدم بروز سرطان تاثیر بگذارد.
همچنین اسید لینولئیک موجود در روغن کنجد میتواند باعث رشد روز افزون سلول های سالم و طبیعی بدن و مهار سلول هایی دارای عملکرد نا مناسبی دارند بشود.
4- پیشگیری و کاهش بروز التهاب و عوارض ناشی از شیمی درمانی علاوه بر پیشگیری از بروز سرطان، روغن های گیاهی مخصوصا روغن کنجد و روغن ارده کنجد برای درمان سرطان نیز موثر میباشد.
یکی از موثر ترین روش های درمان سرطان، شیمی درمانی میباشد که باعث نابودی سلول های سرطانی میشود و روند رو به رشد بهبود فرد مبتلا را تضمین میکند. ولی عوارض ها و التهاباتی که در طول درمان برای فرد پیش می آید اغلب شیمی درمانی را برای فرد دشوارد میکند.
مصرف روغن کنجد و سایر روغن های گیاهی در حین درمان با توجه به خاصیت ضد اکسیدان، ضد التهاب آن باعث میشود این سختی ها به مراتب کاهش پیدا کند و روند درمان را برای فرد مبتلا ساده تر کند.
لیگان های موجود در روغن کنجد در پیشگیری از سرطان نقش بالقوه ای دارند زیرا روغن کنجد غنی از لیگنان هایی مانند سوزامین و سسامولین هستند که یک ترکیب پیشگیری کننده از عملکرد نادرست سلول های بدن را تشکیل داده و به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و مانع از بروز سرطان در افرادر میشود.
لازم به ذکر است که علاوه بر مصرف روغن کنجد و سایر روغن های گیاهی، مصرف سایر فراورده های کنجدی مانند حلوا ارده، ارده و…. نیز میتواند در پیشگیری از سرطان موثر باشد.
برای مشاهده و خرید روغن های گیاهی و محصولات اورگانیک میتوانید به فروشگاه دال سین مراجعه نمایید.