فواید روغن اسطوخودوس برای سلامت جسم و روان
هنگامی که صحبت از گیاه اسطوخودوس به میان می آید، فکر می کنند عمده شهرت این گیاه به دلیل بوی مطبوعی است که از خود ساطع می کند. درست است که این گیاه بوی خوبی دارد و از همین رو، بسیاری این گیاه را به عنوان گیاهی تزئینی پرورش داده و خرید و فروش کنند؛ اما عمده شهرت این گیاه به دلیل خواص دارویی آن است. همچنین، این گیاه در صنایع آرایشی نیز طرفداران بسیاری دارد. از این گیاه در این صنایع به عنوان اسانس استفاده می شود.
اسطوخودوس یا لوندر (Lavender) گیاهی چند ساله و از خانواده نعنائیان می باشد. این گیاه بومی آفریقا و مناطق کوهستانی مدیترانه است و برگ هایش در فصل بهار ظاهر می شوند. این برگ ها به رنگ بنفش تیره هستند و دارای کرک های معطر می باشد.
نحوه استفاده گیاه اسطوخودوس
از این گیاه به روش های مختلفی از جمله دمنوش، بخور می توان استفاده کرد. یکی از مهم ترین شیوه های استفاده از این گیاه، استفاده از روغن آن در ماساژ درمانی و آروماتراپی (رایحه درمانی) است. در این مقاله، با دال سین همراه باشید؛ زیرا قصد داریم به صورت اختصاصی به بررسی برخی مزایا و معایب استفاده از این روغن بپردازیم.
طبع اسطوخودوس
طبع این گیاه گرم و خشک است. از همین رو بهترین فصل برای استفاده از این گیاه، زمستان می باشد. زیرا طبیعت زمستان، سرد و تر می باشد و مصرف موادی با طبع گرم و خشک در این فصل، به تعادل مزاج کمک بسزایی می کند. البته شما می توانید بسته به طبع بدن خود، در فصول دیگر سال نیز از گیاه استفاده کنید.
خواص دارویی اسطوخودوس
به طور خلاصه، این گیاه در درمان بی خوابی، بهبود سردرد های میگرنی، کاهش اضطراب، کاهش درد، بهبود گردش خون، افزایش ایمنی بدن، کاهش دردهای قاعدگی و … موثر است.
اکنون قصد داریم به بررسی بیشتر برخی از خواص روغن این گیاه بپردازیم:
بهبود سردردهای میگرنی
نتایج مطالعات نشان داده که مصرف روغن اسطوخودوس در بهبود سردردهای میگرنی نقش موثری دارد. همچنین دیده شده که این روغن، به بهبود دیگر سردردها نیز (سردردهای تنشی، سینوسی، سراسری و …) کمک می کند.
شما می توانید دو الی چهار قطره از این روغن را به دو الی سه فنجان آب جوش اضافه کرده و سپس بخار این ترکیب را استنشاق کنید یا اینکه هر شب دو قطره از این روغن را در بینی خود بریزید. علاوه بر این شما می توانید چند قطره از این روغن را بر کف دست ریخته و روی شقیقه ها و پیشانی خود ماساژ دهید. این کار به مرور زمان، سردردهای میگرنی شما را کاهش می دهد.
درمان اضطراب
مقالات زیادی در خصوص تأثیر روغن اسطوخودوس بر درمان اضطراب وجود ندارد، اما برخی از مطالعات نشان می دهد که استشمام رایحه این گیاه (آروماتراپی) و استفاده از بخور این روغن، موجب کاهش اضطراب و همچنین بهبود خلق و خو در افراد می شود.
درمان بی خوابی
به طور کلی، از روغن اسطوخودوس به عنوان یکی از آرامش بخش ترین و تسکین دهنده ترین روغن های گیاهی یاد می شود. مصرف روغن اسطوخودوس تأثیر بسیاری بر سیستم عصبی خودمختار دارد؛ به همین جهت، از این روغن به عنوان یکی از موثرترین روغن های طبیعی برای درمان بی خوابی یاد می شود. شما می توانید از روش آروماتراپی (رایحه درمانی) برای درمان استفاده کنید.
کاهش درد
ماساژ درمانی با روغن اسطوخودوس یکی از بهترین روش ها برای کاهش دردهای عضلانی، مفصلی، پیچ خوردگی ها، روماتیسم و کمردرد به شمار می رود.
بهبود گردش خون
تحقیقات نشان داده که ماساژ درمانی و آروماتراپی با روغن اسطوخودوس، تأثیر بسزایی در افزایش گردش خون و در نتیجه افزایش سوخت و ساز بدن دارد. افزایش جریان خون در نواحی مختلف بدن باعث تقویت عضلات و ماهیچه ها، گلگون شدن رنگ پوست، بهبود عملکرد قلب و مغز و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی می شود.
کاهش دردهای قاعدگی
مشاهدات نشان داده که ماساژ درمانی با روغن اسطوخودوس در دوران قاعدگی باعث کاهش دردهای قاعدگی می شود. شما می توانید در این دوران، شکم و پهلوی خود را با این روغن ماساژ دهید. این روش برای کاهش دردهای عضلانی پایین شکم پیشنهاد می شود.
در امان ماندن از نیش حشرات
رایحه اسطوخودوس برای مقابله با حشراتی از جمله پشه ها، پروانه ها و مگس ها مناسب است. بدین منظور شما می توانید مقداری از این روغن را بر روی پوست خود بمالید تا از نیش این حشرات در امان بمانید.
خاصیت ضد التهابی
روغن اسطوخودوس دارای خواص ضد التهابی می باشد و به ویژه برای کاهش تحریک و دردهای نیش حشرات مناسب است.
عوارض جانبی احتمالی
اکنون به ذکر چند مورد از عوارض جانبی احتمالی استفاده از این روغن می پردازیم:
واکنش آلرژیک
روغن اسطوخودوس ممکن است باعث واکنش آلرژیک و تحریک پوست در برخی افراد شود. اگر پس از استفاده از این روغن، دچار سردرد شدید و حالت تهوع شدید بلافاصله مصرف آن را قطع کنید.
مصرف در دوران بارداری
اسطوخودوس خواص بسیاری دارد؛ اما بارداری وضعیتی است که وضعیت بدن را در حالت استثنائی قرار می دهد. در این دوران، استفاده از هر داروی گیاهی و یا شیمیایی باید با تجویز و زیر نظر پزشک باشد. همچنین باید بدانید که استفاده بیش از اندازه و زیاد این روغن در دوران بارداری، ممکن است رشد جنین را مختل کند.
مصرف گرم مزاجان
همانطور که پیش تر گفته شد، طبع اسطوخودوس گرم و خشک است؛ از این رو مصرف زیاد آن برای افرادی که مزاج گرم و یا مزاج خشکی دارند توصیه نمی شود.
درمان آکنه صورت
در بسیاری از منابع گفته شده که روغن اسطوخودوس می تواند باکتری هایی را که باعث ایجاد آکنه می شوند، مهار کند. لازم به ذکر است که طبق آنچه که در مقالات پیشین نیز گفته شد، اگر شما پوستی مستعد آکنه دارید و به ویژه، اگر پوست چربی دارید؛ می بایست پیش از استفاده از هر روغن یا داروی گیاهی، به خصوص اگر آن روغن یا داروی گیاهی طبع گرمی دارد، با پزشک متخصص مشورت کنید.
درمان اگزما
در برخی منابع گفته شده که استفاده از روغن اسطوخودوس می تواند به روند درمان زخم ناشی از اگزما کمک کند. در اینجا دو مسئله مطرح است:
1- این ادعا تاکنون از نظر علمی اثبات نشده است.
2- بر اساس طب سنتی، اگزما بر اثر خشکی بدن ایجاد می شود؛ از طرفی، گیاه اسطوخودوس نیز طبع خشکی دارد.
پس پیشنهاد می شود از این روغن برای درمان اگزما استفاده نکنید.
مصرف خوراکی
مصرف خوراکی روغن اسطوخودوس می تواند عوارض جدی برای سلامتی به همراه داشته باشد. این مشکلات، با تنگی نفس، سردرد، استفراغ، اسهال و تاری دید همراه است.
اختلال هورمون ها
در برخی منابع گفته شده که استفاده و تماس منظم با این روغن، باعث اختلال در هورمون ها می شود زیرا باعث رشد غیرعادی سینه در پسران جوان می شود.
کلام آخر
روغن اسطوخودوس، روغنی با طبعی گرم و خشک است. از این روغن به شیوه های مختلفی از جمله آروماتراپی (رایحه درمانی)، ماساژ درمانی و … استفاده می شود. در این مقاله سعی کردیم برخی از مزایا و معایب این روغن را ذکر کنیم تا شما عزیزان بتوانید با اطمینان خاطر بیشتری آن را مصرف کنید. شما می توانید با خیالی آسوده روغن اسطوخودوس خالص را از دال سین تهیه کرده و از آن استفاده کنید.