جلو گیری از بروز آلزایمر به کمک روغن کنجد
کی از نگرانیهایی که با افزایش سن در بعضی از افراد افزایش می یابد، ترس از بروز آلزایمر یا زوال عقل است. آلزایمر یکی از شایعترین بیماریهای مغزی پیشرونده است . البته دلیل بروز آن هنوز به طور واضح مشخص نیست. در این مقاله قصد داریم تا شمارا با تاثیرات روغن کنجد و محصولات کنجدی در جلوگیری از بروز آلزایمر آشنا کنبم. پس با دال سین همراه باشید.
در آلزایمر ساختار سلولی نورونها تخریب میشود و حافظه و رفتار فرد تحت تاثیر قرار میگیرد. به طور قطع نمیتوان راههای جلوگیری از آلزایمر را بیان کرد. اما به گفته متخصصان، تحرک داشتن و عادات غذایی سالم، یکی از راه های بهبود عملکرد مغزی است. قبل از آن که بخواهیم تاثیر مصرف روغن کنجد و دیگر فرآورده های کنجدی بر پیشگیری از بروز آلزایمر را بیان کنیم ابتدا به بررسی چگونگی بروز این بیماری میپردازیم.
چگونه بیماری آلزایمر شکل میگیرد؟
در بیماری آلزایمر، سلول های مغزی شروع به کوچک شدن و نابودی می کنند. بدن تلاش می کند این پروسه را با تولید پروتئینی به نام آمیلوئید متوقف کند. ولی ذخایر آمیلوئید که در مغز ایجاد می شود موجب وخامت بیشتر آن می شود. این ذخایر آمیلوئید به عنوان “پلاک ها” نامیده میشود. باعث می شود که سلول های مغزی “انباشته” شوند. به نوبه ی خود منجر به تغییر ساختار مغز و باعث مرگ سلول های مغزی شود. تشکیل پلاک ها همچنین از تولید برخی مواد شیمیایی مغزی جلوگیری میکند. با گذشت زمان، از دست دادن سلولهای مغزی باعث می شود که مغز کوچک شود و بیماری آلزایمر پدید آید.
علائم بیماری آلزایمر
برای درمان آلزایمز باید علائم آن را بشناسیم. علائم این بیماری با از دست رفتن قدرت حفظ اطلاعات به خصوص حافظه کوتاه مدت در دوران پیری آغاز میشود . به تدریج با از دست دادن قدرت تشخیص زمان، افسردگی، از دست دادن قدرت تکلم، گوشه گیری و سرانجام مرگ در اثر ناراحتی های تنفسی به پایان می رسد.
روش های تشخیص و درمان آلزایمر
تشخیص بیماری آلزایمر توسط پزشک و با بررسی سابقه سلامت بیمار و انجام برخی معاینات جسمانی- روانی و آزمایشهایی مانند سیتی اسکن، ام آر آی مغز، نوارمغزی، آزمایش مایع نخاع و یا آزمونهای روانشناسی انجام می گیرد.
درمان آلزایمر
با پیشرفتهای علم پزشکی و تحقیقات جدید در سالهای اخیر، چشم اندازهای تازه ای از امید برای درمان آلزایمر به وجود آمده است. اما در حال حاضر فرآیند درمان بیشتر به معنای کنترل و جلوگیری از پیشرفت بیماری و همچنین کنترل علائم و اختلالات روانی و رفتاری ناشی از این بیماری می باشد. مراجعه به دو پزشک متخصص یعنی روانپزشک (اعصاب و روان) و متخصص مغزواعصاب برای دریافت درمان آلزایمر به صورت دارویی توصیه می گردد. همچنین رعایت رژیم غذایی سرشار از ویتامین های مختلف می تواند تاثیر بسیاری در جلوگیری از بروز آلزایمر داشته باشد. در ادامه به معرفی یکی از مواد غذایی مهم در جلوگیری از بروز آلزایمر می پردازیم.
خواص دانههای کنجد بر عملکرد مغز
کشف فواید بیشمار کنجد، توجههای زیادی را به سمت این دانههای کوچک و مقوی جلب کرده است. دانه کنجد منبعی سرشار از پروتئین، کلسیم، فسفر، آهن، آنتی اکسیدان و ویتامینهای B و E می باشد.
تحقیقات روی مغز موشها، نشان داده است که روغن کنجد به دلیل خواص آنتیاکسیدانی، روند اختلالات حافظه را که بر اثر افزایش سن رخ می دهد، کاهش میدهد.
اثر پیشگیرانهای بر ایسکمی مغزی دارد. ایسکمی، نوعی عارضه مغزی است که در حالت خفیف آن، عروق مغزی دچار انقباض میشوند. علاوهبر این، خاصیت آنتیاکسیدان موجود، جریان خون و روند تولید اکسیژن را افزایش میدهد و کمک میکند تا مغز فعال و پویا بماند.
نتایج به دست آمده از دیگر تحقیقات بر روی موشها نشان داده است که دانه کنجد منبعی سرشار از توکوفرول آلفا و گاما است. توکوفرول نوعی از ویتامین E است که روی عملکرد مغز تاثیر مثبت میگذارد.
درمانی برای بیماریهای ناشی از کمبود ویتامین E است. در واقع ویتامین E موجود در دانههای کنجد از کاهش عملکرد سیستم ادراکی به دلیل کهولت سن، محافظت میکند. به طور کلی باعث تقویت عملکرد مغز میشود. به بیان سادهتر متوان گفت که ویتامین E از پیری سلولها جلوگیری میکند.
روغن کنجد، حافظ سلامتی مغز
لازم به ذکر است روغن کنجد و روغن ارده کنجد نیز از گذشته بهدلیل خواص درمانی، مورد توجه طب سنتی قرار داشته اند. امروزه مصرف آنها، به عناوین مختلف باب شده است. روغن دانههای کنجد، سرشار از خاصیت میباشد. چربیهای اشباع_نشده موجود در آن، این روغن را به یک منبع غنی و مهم از اسیدهای چرب ضروری در رژیم غذایی انسان بدل نموده است.
روغن کنجد نیز همانند دانههای کنجد سرشار از آنتیاکسیدان است و با تقویت فعالیت و تولید سلولهای مغزی در منطقه هیپوکامپ، در برابر فعالیت رادیکالهای آزاد مقاومت میکند و حافظه را بهبود میبخشد. طبق تحقیقات علاوهبر تاثیر مصرف روغن کنجد بر روی افراد مسن، میتوان به تاثیر مصرف کنجد و روغن آن در دوران بارداری نیز اشاره کرد.
طبق نتایج ، مادرانی که در دوران بارداری از کنجد و روغن کنجد استفاده میکنند. شاهد تاثیر مثبت آن بر هوش و حافظه فرزندانشان هستند.
بدون شک گنجاندن محصولات کنجدی در برنامه روزانه، روند رو به رشد بیماری آلزایمر را کندتر میکند. به مرور زمان تاثیر چشمگیری روی سلامت مغز انسان می گذارد.